top of page

Vyplatí se pronájem nebo investice do vlastní nemovitosti

Téměř 80 procent všech Čechů bydlí podle agentury Eurostat ve vlastní nemovitosti. Češi rádi vlastní svůj byt nebo dům. Je to ale dlouhodobě výhodné? Může být finančně zajímavější „pouhý“ pronájem? Podívejte se na několik zajímavých faktorů, které pro vás realitní kancelář Jičín připravila.

Porovnání cen

Faktorem číslo jedna při zvažování koupě nebo pronájmu je dlouhodobý vývoj cen. Ukažme si to na konkrétním příkladu ze života. Byt, 75 metrů čtverečních obytné plochy, ve výborném technickém stavu. Jak se za poslední roky vyvíjela cena pronájmu takového bytu, a naopak prodejní cena do osobního vlastnictví?

Ze statistik jednoznačně vyplývá, že cena tohoto bytu za poslední dva roky raketově vyskočila vzhůru. Zajímavé ale je, že u pronájmu to tak není. Na většině míst České republiky vzrostl nájem za poslední dva roky jen průměrně o deset procent. V Děčíně, Kolíně nebo ve Znojmě vzrostl dokonce o více jak 17 procent. Na druhou stranu v Praze nebo v Karlových Varech cena podnájmu dokonce klesla, a to průměrně o osm, respektive pět procent.

Dobře počítejte

Při rozhodování o tom, zda je ekonomicky výhodnější pořídit si nemovitost do osobního vlastnictví nebo si ji jen pronajímat, hraje klíčovou roli také podíl ročního nájmu z prodejní ceny. Například pokud uvažujete o hypotéce s roční úrokovou sazbou 3 procenta, pokud se inflace pohybuje okolo 2,5 procent a pokud investujete s 5tiprocentním úrokem, je bydlení v podnájmu výhodné pod podmínkou, že za něj v nájemném ročně zaplatíte částku do výše maximálně 2,8 procenta z hodnoty bytu. Za 30 let žití v podnájmu tak získáte prostředky na pronájem v dalších dvaceti letech.

Pokud faktor podílu ročního nájmu z prodejní ceny uplatníme na Českou republiku, docházíme k závěru, že v Česku se skutečně stále zatím vyplatí nemovitost vlastnit. Jedinou výjimkou je Praha. Právě zde může být kvůli dlouhodobému poklesu nájmů výhodnější si nemovitost pronajímat. V případě jakéhokoli dotazu se obraťte na realitní kancelář Mladá Boleslav.



bottom of page