top of page
Jan Čelikovský

Trvalé bydliště v pronajatém bytě: Ano, či ne?

Pokud jste majitelem bytu nebo jiné nemovitosti, můžete se oprávněně obávat, zda si nový nájemce bude chtít založit trvalé bydliště ve vaší nemovitosti. Má na to vůbec právo? Můžete mu to zakázat? Jak je možné se účinně bránit proti problematickým nájemníkům?

Trvalé bydliště a jeho význam

Nový nájemce může přirozeně chtít využít nové bydliště jako nové trvalé místo svého pobytu. Mohou ho k tomu vést praktické důvody, jako například snadnější komunikace s poštou a úřady, možnost volebního práva v místě přebývání nebo možnost přihlášení dětí do školky či školy.

Ačkoliv jsou tyto důvody opodstatněné, můžete mít obavy, kdo se ve skutečnosti do vaší nemovitosti nastěhuje.

Zákaz – ano či ne

Je možné novému nájemci zřízení trvalého bydliště na vaší adrese zakázat? Jednoduše řečeno: není to možné. Adresa trvalého bydliště je podle zákona o evidenci obyvatel zřizována na základě svobodného rozhodnutí občana. Zákon pouze nařizuje, že takové místo může být na území České republiky jen jedno.

Pokud s nájemcem podepíšete nájemní smlouvu, vzniká mu od té chvíle právo zřídit si na adrese nemovitosti trvalé bydliště. K takové změně potřebuje jen občanský průkaz, doklad o oprávnění k užívání bytu či domu (buď výpis z katastru nemovitostí nebo již zmíněná nájemní smlouva) a pak jen vyplněný přihlašovací list k trvalému pobytu.

Jak se chránit

Přirozeně se můžete obávat, aby si s sebou nájemce nepřinesl exekuce. Nejlepší cestou je proto nájemce před uzavřením nájemní smlouvy prověřit. V takovém případě je nejpohodlnější obrátit se na realitní správcovskou společnost, která se pronájmu vaší nemovitosti ujme a vše zákonně prověří.

Další možností je pronajímat jen takzvaný holobyt, tedy samotný prostor bez jakéhokoli vnitřního vybavení, které by případně exekutoři mohli zabavit.

Třetí možností je při uzavření nájemní smlouvy zhotovit soupis vnitřního vybavení bytu či domu a jasně v něm specifikovat, co vše vám jako majiteli nemovitosti patří a je to tedy v případě exekuce nedotknutelné. Více praktických informací vám poskytne realitní kancelář Kosmonosy.



bottom of page