top of page
Aktualita

Se zlevňováním hypoték začínají růst i ceny

Naděje na hypotéčním trhu je tady. Prodeje stoupají. V Praze se loni prodaly čtyři tisíce nových bytů, což představuje nárůst 29 procent.

Ceny neklesnou

V průměru se ceny držely lehce nad hranicí 150 tisíc korun za metr čtvereční. Prodejní ceny naopak poklesly a zůstaly na 142 073 korunách.

Kromě toho, že v prvním kvartálu průměrnou cenu ovlivnilo tříprocentní snížení sazby DPH, objevily se na trhu i nové, cenově dostupnější projekty. Návrat koncových klientů se může promítnout i do menší ochoty rezidenčních developerů prodávat institucionálním investorům,“ říká Petr Michálek, předseda představenstva Skanska Residential.

Celkově ale je poptávka vysoká, nabídka trvale nedostatečná a ceny nových bytů v Praze neklesají.

Staví se a úroky klesají

Počet plánovaných nových bytů se neustále mírně zvyšuje, problém ale je, že se jich dlouhodobě povoluje jen kolem pěti tisíc ročně, i když každoroční potřeba hlavního města je minimálně dvojnásobná,“ říká Dušan Kunovský, šéf společnosti Central Group.

Zájemci o hypoteční úvěr tak dnes stojí před nelehkou otázkou, zda vyčkat na případné další snížení sazeb, nebo koupit nemovitost už nyní. Situace na hypotečním trhu totiž přilákala více investorů a ceny nemovitostí rostou,“ říká Michaela Pudilová ze společnosti Broker Consulting.

Od letošního prvního září začne platit také novela zákona o spotřebitelských úvěrech. Takže uvidíme, jak se situace bude vyvíjet. Pro více informací se obraťte na realitní kancelář Liberec.



bottom of page