top of page
Aktualita

Nájmy v pražských městských bytech znovu porostou

Pražský magistrát a některé městké části připravují úpravu nájemného v obecních bytech. V posledních letech se mnohdy cena nájmu nenavyšovala adekvátně inflaci, protože na nájemce dopadaly důsledky pandemie, energetické krize nebo vysokých cen potravin. Nyní již situace působí příznivěji, a tak obyvatelé městských bytů mohou očekávat navýšení.

Pražský magistrát je vlastníkem zhruba sedm tisíc bytů a minulý rok zvýšil nájmy o polovinu inflace. Letos je ve hře buďto stejné řešení, nebo zvýšení podle inflačních doložek, které obsahují nájemní smlouvy. Praha 9 se naopak rozhodla nezdražovat. Praha 2 nezvyšovala nájmy již několik posledních let. Tato městská část nyní kalkuluje s deseti procentním navýšením. Praha 6 od nového roku zvýšila o míru inflace, neboli o 10,7 procenta, a to  u smluv s inflační doložkou. V případě bytů se smlouvou na dobu neurčitou a bez inflační doložky zvedla cenu o dvacet procent. Ke zvýšení nájemného přistupují i další městské části, v některých se o tom jedná.

Praha také usiluje o rozšíření svého bytového fondu, který  již několik desítek let zmenšuje privatizace. Plánuje se výstavba řady bytových domů, kde by mělo vzniknout několik tisíc jednotek. Přínosem má být i rekonstrukce bývalého hotelu Opatov, kde bude necelých tři sta bytů.

V případě jakýchkoli dotazů se obraťte na realitní kancelář Jičín.



bottom of page