top of page

Kde se berou ceny nemovitostí

Pokud jste už někdy prodávali byt, chalupu nebo rodinný dům, popřípadě pokud se k tomu chystáte, napadla vás otázka, kde se vlastně berou ceny nemovitostí? Kdo o nich rozhoduje? Jak se určuje hodnota nemovitosti? Realitní kancelář Rožďalovice vám přináší následující krátký přehled.

Kdo oceňuje

Na úvod je potřeba říct základní fakt: ceny nemovitostí určuje samotný trh s nemovitostmi. Nejde tedy o komplot makléřů s prodávajícími. Makléři v tomto případě figurují čistě jako zprostředkovatelé obchodu mezi kupujícím a prodávajícím.

Pro stanovení správné ceny nemovitosti je potřeba odhadnout její cenu neboli stanovit odhad nemovitosti. Největšími odborníky pro takový odhad jsou soudní znalci. Jako jediní totiž mohou vydat takzvaný znalecký posudek. Další možností je požádat o spolupráci renomované realitní makléře. Disponují aktuálním přehledem, jejich služby jsou výrazně levnější než soudních ceny soudních znalců a navíc mají na poli realit dlouholeté profesní zkušenosti.

Jak vzniká cena

Existují rovněž takzvané cenové mapy, které zohledňují cenu jednotlivých nemovitostí v závislosti na konkrétní lokalitě, kde se nemovitost nachází. Podkladem pro tyto mapy je katastr nemovitostí. Tam se ze zákona uvádí cena za prodej všech nemovitostí. Na základě těchto statistik je pak možné s vysokou přesností odhadnout prodejní, respektive nákupní cenu.

Metody oceňování

Při určování ceny nemovitosti se rovněž využívají metody oceňování. Mezi základní metody patří především tyto tři:

·         Porovnávací metoda – jde o nejčastější způsob stanovení ceny za nemovitost. Nemovitost se srovnává s ostatními podobnými nemovitostmi ve stejné lokalitě a ve stejném stavu a na základě porovnání dojde k odhadnutí ceny.

·         Výnosová metoda – tato metoda se uplatňuje zejména u nákupu nemovitostí určených k následnému dlouhodobému pronájmu. Kupující se tak ujišťuje o výhodnosti koupi nemovitosti.

·         Nákladová metoda – její využití je primárně u stavby nových rodinných domů a bytů, případně i pro rekonstrukci stávajících. Cílem je určit rozsah a výši nutné investice do nemovitosti, na základě čehož je pak odhadnuta její cena.



bottom of page