top of page
Jan Čelikovský

Jak zabezpečit domov, když jsme na dovolené

V České republice dojde každý den k více jak deseti vloupáním do rodinných domů nebo bytů. Přestože je kriminalita kraj od kraje jiná, prevence je podle policistů tím nejlepším způsobem ochrany. Jak lze zabezpečit nemovitost, když se chystáte například na dovolenou? Máme pro vás několik praktických tipů.

Začněte včas

Známý biblický citát praví: „Moudrý vidí nebezpečí a jde se skrýt.“ Udělejte proto praktické kroky k zabezpečení svého domova s dostatečným předstihem. Nenechte se uchlácholit myšlenkou, že zrovna vy jste nikdy vykradení nebyli. Vyzkoušet můžete například následující doporučení:

Zapojte sousedy

Vaši sousedé mohou být těmi nejlepšími spojenci při zajišťování bezpečnosti vašeho domu. Požádejte je, aby čas od času prohlédli váš dům, zkontrolovali poštovní schránku nebo zalévali zahradu.

Tip: Nechte sousedy zaparkovat své auto na vašem stání. Vytvoří se tím dojem, že váš dům není opuštěný.

Vytvořte dojem, že jste doma

Kromě výše zmiňovaného tipu parkování sousedů na vašem místě můžete využít i další praktické způsoby, jak posílit dojem, že váš dům není opuštěný. Použijte například časovače osvětlení, které by zapínaly a vypínaly světla v různých místnostech domu. Stejně tak můžete nastavit časovač na televizi nebo rádio, aby vytvořily zvukovou kulisu.

Zabezpečte domácnost

Nezapomeňte také pečlivě zavřít všechna okna i dveře a vyhněte se rovněž ponechání jakýchkoli cenností na místech viditelných zvenčí. Další možností je instalace moderního bezpečnostního systému. Může jít například o systémy monitorování, jako jsou:

  • kamery,

  • pohybová čidla,

  • chytré zámky apod.

Tyto systémy bývají propojeny s vaším mobilem přes speciální aplikaci. To vám umožní monitorovat situaci z dálky a v případě potřeby okamžitě informovat sousedy nebo policii.

Nesdílejte na sociálních sítích

Jedním ze způsobů, jak můžete neúmyslně sdílet se svým okolím fakt, že se právě nacházíte na dovolené, je sdílení fotografií na sociálních sítích. Zvažte, zda to je nutné a zda tím nemůžete poskytnout tip o tom, že je vaše domácnost nechráněná. Máte-li jakékoli otázky týkající se zabezpečení nemovitostí, obraťte se na realitní kancelář Liberec.



bottom of page