top of page
Jan Čelikovský

Jaké dotace poskytuje stát majitelům nemovitostí

Jako majitelé nemovitosti máte právo získat od státu zajímavé dotace. Ne vždy se o těchto možnostech ví. Jaké dotace poskytuje Česká republika pro rok 2024? Připravili jsme pro vás přehled všech, které by vás mohly zaujmout.

Dotace na kotel, kamna nebo tepelná čerpadla

Protože od 1. září 2024 bude zakázán provoz kotlů na pevná paliva 1. a 2. emisní třídy, nabízí stát dotaci na jeho výměnu v rámci programu Nová zelená úsporám. Dotaci lze získat na nové tepelné čerpadlo, kotel na biomasu i na potřebná příslušenství.

Výše dotace: od 30 000 do 140 000 korun.

Kotlíková dotace

I v roce 2023 je možné získat dotaci na pořízení ekologického kotle pro vytápění. Dotace dokáže pokrýt až 95 procent všech nákladů spojených s výměnou.

Výše dotace: 130 000 korun pro kotel na biomasu, 100 000 pro plynový kondenzační kotel nebo 180 000 na tepelné čerpadlo.

Dotace na fotovoltaické vybavení

Program Nová zelená úsporám nabízí dotaci na pořízení domácí solární fotovoltaické elektrárny, která je propojena s distribuční sítí.

Výše dotace: od 40 000 korun do 100 000 korun v závislosti na výkonu.

Dotace na přípravu teplé vody

Další z možností využití programu Nová zelená úsporám je možnost získání dotace na přípravu teplé vody přes tepelné čerpadlo nebo solární či fotovoltaický ohřev vody.

Výše dotace: od 45 000 do 60 000 korun.

Dotace na využití tepla z odpadních vod

Nová zelená úsporám přináší další zajímavý projekt na získání dotace, tentokrát s cílem využít teplo z odpadních vod majitele nemovitosti.

Výše dotace: okolo 50 000 korun.

Dešťovka

Oblíbeným dotačním programem se stala i takzvaná Dešťovka neboli program na využití dešťové vody jako užitkové vody na splachování toalety nebo zalévání zahrady.

Výše dotace: od 55 000 do 105 000 korun.

Dotace na zateplení nemovitosti

Jedná se o dotaci určenou pro zateplení podlah, obvodových stěn domu, střech, oken, stropů nebo jiných staveních otvorů.

Výše dotace: až 3 800 za metr čtvereční plochy.

Existují i další specifické dotaze, jako například dotace na řízené větrání s rekuperací, dotace na rolety a žaluzie, dotace na výstavbu zelených střech nebo dotace na elektromobilitu. Máte-li jakékoli otázky, obraťte se na reality Liberec.



bottom of page