top of page
Jan Čelikovský

Jaká je ve skutečnosti provize realitních makléřů?

Téma provize realitních makléřů často vyvolává kontroverze. Někteří si myslí, že je lepší prodat si nemovitost sami než platit několik procent z prodejní ceny. Avšak málokdo si uvědomuje, jaká práce v realitě stojí za úspěšným prodejem nemovitosti. A ještě méně lidí si uvědomuje, že prodej za zajímavou cenu není možný bez adekvátní investice do marketingu a dalších aspektů. Pojďme tedy prozkoumat, co všechno zahrnuje provize realitního makléře.

Jaká je výše provize realitních makléřů?

Průměrná provize u renomovaného realitního makléře se obvykle pohybuje mezi 4 až 6 % z prodejní ceny nemovitosti. Samozřejmě existují i makléři, kteří požadují nižší procento a občas se nechají klientem přemluvit k dalšímu snížení. Nicméně, je důležité si uvědomit, že příliš nízká provize často znamená nedostatečnou kvalitu služeb.

Rizika spojená s příliš nízkými provizemi

Předtím, než se podíváme na konkrétní příklady, je důležité si uvědomit, co můžete očekávat od makléře, který požaduje nezvykle nízkou provizi. Nejde sice o pravidlo, ale riziko spojené s příliš nízkou provizí je obvykle následující:

·         Nedostatečná motivace: Makléř, který požaduje nízkou provizi, nemusí mít dostatečný zájem o prodej vaší nemovitosti. Pokud již musel snížit svou provizi, pravděpodobně nebude věnovat prodeji dostatečnou pozornost.

·         Nedostatečný marketing: Makléři s nízkou provizí mohou mít omezené finanční prostředky na marketing a prezentaci nemovitosti, což může vést k prodloužení doby prodeje a snížení ceny.

·         Nestabilita makléře: Makléři, kteří nevyžadují adekvátní provizi, mohou být finančně nestabilní, což může vést k jejich rychlému odchodu z trhu a ztrátě času pro prodej vaší nemovitosti.

·         Nižší kvalita práce: Snížená provize obvykle znamená nižší úroveň poskytovaných služeb, což může opět ovlivnit kvalitu a úspěšnost prodeje.

 

Jaká částka skutečně zůstane realitnímu makléři?

Často se lidé zaměřují pouze na částku, která zůstane makléři, aniž by brali v úvahu všechny náklady spojené s prodejem nemovitosti. Uveďme si příklad.

Při prodeji nemovitosti za 4 000 000 Kč s 4% provizí, makléř obdrží 160 000 Kč. To se může zdát jako velká částka, ale ve skutečnosti makléř nezíská celou tuto sumu. Proč?

Co všechno musí makléř zaplatit z této částky?

· Odvod realitní kanceláři: Záleží na konkrétní realitní kanceláři, ale často činí až 45 % z provize.

·         DPH: Stát si ponechá 21 % z provize.

·         Sociální a zdravotní pojištění: Makléř musí platit pojištění, které činí minimálně 3.210 Kč na sociální odvod a 2.968 Kč na zdravotní odvod.

·         Další výdaje: Makléř musí hradit náklady spojené s provozem, pojištěním, účetnictvím a dalšími povinnostmi.

Kromě toho, makléř musí investovat do marketingu a prezentace nemovitosti, což může zahrnovat inzerce na realitních serverech, právní servis a další služby.

Závěrem je důležité si uvědomit, že realitní makléři mají omezený čas a znalosti a práce spojená s prodejem nemovitosti není jednoduchá. Jejich provize může zdánlivě vypadat vysoko, ale ve skutečnosti musí pokrýt mnoho nákladů a povinností spojených s prodejem nemovitosti.

Tip: Vyzkoušejte při prodeji své nemovitosti spolupráci s profesionálem. Realitní kancelář Jičín vám může pomoct s prezentací vaší nemovitosti potencionálním kupcům a bude s vámi hrát otevřenou hru, pokud jde o provizi makléři.



bottom of page