top of page
Jan Čelikovský

Desatero, jak pronajímat nemovitost tak, aby se to vyplatilo

Moudrý vidí nebezpečí a skryje se“, říkají slova moudrého starověkého krále Šalomouna. Plánujete-li výhodně pronajmout svoji nemovitost, měli byste pamatovat na několik základních faktů, které se vyplatí neignorovat. Jaké je hlavní desatero úspěšného pronájmu? Tady je:

1. Ukažte výhody místní lokality

Prvním krokem k úspěšnému pronájmu je sdílení výhod lokality, ve které se byt nebo dům nacházejí. Je pravdou, že některé lokality se „prodávají“ samy. Nenechte se ale odradit tím, že se vaše nemovitost nachází na ne příliš atraktivním místě. Detailně popište místní dopravu, kulturu, restaurace, obchody a školy.

Tip: Již zmiňovaný Šalomoun také napsal: „Radostné srdce rozjasňuje tvář, ale bolest v srdci ubíjí ducha.“ Při popisování dané lokality proto buďte pozitivní. Případní zájemci to vycítí.

2. Správně stanovte nájemné

Stanovení správné výše nájemného je klíčové. Mělo by především pokrýt vaše náklady na údržbu nebo hypotéku a zároveň generovat zisk. Prozkoumejte tedy trh a zjistěte, kolik se za podobné byty v okolí platí. Využijte dostupných map cen bytů. Profesionální pomoc vám nabídne i realitní kancelář Jičín.

3. Připravte nemovitost

Předtím než najdete nájemníka, udělejte byt nebo dům atraktivními. Zaměřte se na drobné nebo i větší opravy, vymalujte stěny, byt důkladně vyčistěte, pokud je to třeba.

4. Připravte dobrou smlouvu

Nikdy nepodceňujte důležitost smlouvy. Zajistěte, aby byla smlouva jasná a obsahovala všechny důležité podmínky, včetně nájemného, doby nájmu a povinností nájemníka.

5. Vyberte kvalitní nájemníky

Při výběru nájemníků buďte obezřetní. Důkladně se seznamte s případnými nájemníky a z veřejně přístupných zdrojů si ověřte jejich finanční stabilitu. Dobrý nájemník je klíčem k úspěšnému pronájmu.

6. Reagujte na potřeby nájemníků

Budou-li mít nájemníci jakékoli dotazy, určitě na ně rychle reagujte. To zahrnuje i reagování na žádosti o opravy. Stav bytu pravidelně monitorujte.

7. Nezapomeňte na daně

Nezapomeňte na daňové aspekty pronájmu nemovitosti. Veďte si detailní záznamy o všech nákladech a příjmech spojených s pronájmem a případné nejasnosti konzultujte s odborníkem na daně.

8. Uvažujte o záchranném fondu

Vytvořte si záchranný fond pro případy nečekaných výdajů nebo prázdninových období, kdy by byt mohl být neobsazen.

9. Pamatujte na zákony

Důkladně se seznamte se zákony a regulacemi týkajícími se pronájmu v České republice. Dodržujte je, abyste se vyhnuli zbytečným právním problémům.

10. Komunikujte s nájemníky

Udržujte otevřenou a uctivou komunikaci s nájemníky. Díky tomu nejen získáte dobrou referenci, ale navíc se vyhnete zbytečným obtížím daných neschopností komunikovat.



bottom of page